torek, 8. januar 2013

Kako narediti kurilne brikete iz papirja in lesnih ostankov

 Prav v današnjem času, ko je ogrevanje vse dražje, plin dosega astronomske cene, pa še odvisni smo od dobre volje stričkov iz Rusije, ki nam kaj hitro lahko zaprejo pipico, razmišljamo o alternativnih virih ogrevanja, če ne o alternativnih, pa o cenejših. Če imate dosti prostega časa, potem se lahko že spomladi lotite izdelave kurilnih briketov za zimo. Verjetno imate dovolj odpadnega papirja (dandašnji se ga niti odpeljat več ne spača na odpad), morda kaj žaganja, butarc, pa tudi listja, slame, oblancev ali drugih lesnih odpadkov. Potrebujete samo malo dobre volje, nekaj posod za namakanje, improvizirano stiskalnico in si naredite zalogo kuriva za zimo. V t.i. nerazvitih državah so kurilni briketi edini vir kurjave v nekaterih gospodinjstvih.

 Na fotografijah lahko vidite material, ki ga lahko uporabite za izdelavo briketov. Sicer pa je postopek sledeč: paprir natrgate na trakove in ga namočite v vodo. Potem mešate, dokler se papir popolnoma ne razpusti. Nato dodate žaganje ali drug materijal, ki Vam je na voljo, ter zmešate s papirjem v razmeju (idealno je samo 20% papirja ostalo naj bi bilo kaj drugega, sicer ni nobenega problema, samo čas gorenja briketov je odvisen od mešanice, tako manj kot 20% papirja ne dodajajte). Dolijte vode kolikor je potrebno, da dobite gladko maso, ko zmešate zadevo. Potem stisnite. Lahko si ogledate sledeči video:


 Ko je briket stisnjen, ga vzamete iz stskalnice in posušite na soncu, ter shranite za mrzle dni. Ljudje so zelo iznajdljivi, zato si oglejte še več videov tukaj, morda se Vam utrne ideja, kako narediti priročno stiskalnico iz materijalov iz domače garaže ali pa za začetek, lahko poiskusite nekaj takega:
Vseekakor je možnosti neomejeno, uporabite domišljijo in znanje, ter to delite z drugimi. Pa lep pozdrav do prihodnjič.

3 komentarji:

  1. Pozdravljeni!
    Pravkar sem odkrila vaš krasen blog! Z veseljem ga bom spremljala. Že razmislam o izdelavi briketov, ampak se bojim da bodo doma negodovali, ko bom začela skladiščiti vse potrebno :)
    Vsekakor z veseljem čakam nove objave in nove ideje! (pogrešam aplikacijo za spremljanje ob strani, tako je enostavneje spremljati bloge, če vam je to seveda v interesu)
    Lp, Anja

    OdgovoriIzbriši
  2. mene pa zanima če briket ko je posušen nerazpade?prosim za odgovor

    OdgovoriIzbriši